Проект на наредба  урежда възможности за пасищно отглеждане на ИБС

...
Проект на наредба  урежда възможности за пасищно отглеждане на ИБС
Коментари Харесай

Регламентират пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода

Проект на наредба  урежда благоприятни условия за пасищно развъждане на ИБС навън, само че в оградени терени. Наредбата е оповестена на уеб страницата на Министерство на земеделието и храните за общественно разискване. В претекстовете се показва, че с оферти план на разпоредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2007 година за изискванията и реда за пасищно развъждане на прасета от Източнобалканската порода и нейните кръстоски се усилват опциите за развъждане на прасета от тази порода и се отстраняват рестриктивните мерки за кръвопролитие на животните, което все още е позволено единствено в избрани области на страната.

С препоръчаното изменение и допълнение се цели основаване на условия за предпазване на породата, основаване на наклонност за последователно нарастване на броят на отглежданите животни и възстановяване на ограниченията за биосигурност в обектите.

Възникналата през 2018 година епизоотия от заболяването Африканска чума по свинете нанесе обилни стопански вреди на притежателите и ползвателите на подобен вид обекти, огромна част от тях бяха наранени от болестта, животните бяха унищожени и след това обектите не възвърнаха активността си, което докара до доста понижаване, през последните години, на броят на отглежданите на територията на страната прасета от тази порода.

В настоящото право на Европейския съюз няма регламентирани условия за развъждане на такива породи прасета, заради което беше изпратено питане до страните членки с молба за даване на информация какви национални ограничения ползват във връзка с развъждането на прасета навън. Местни породи прасета сходни на Източнобалканската порода се отглеждат главно в Испания, Португалия и Румъния, анализът на получените отговори сподели, че в огромна част от страните откритото развъждане на прасета е неразрешено, а там където това е разрешено има избрани съответни условия – условия за съществуване на двойни заграждения с избрана височина, съществуване на електропастир, избрана плътност на животните и съответни ограничения за биосигурност в тези обекти.

Към момента на територията на страната няма лицензирани кланици за кръвопролитие на ИБС, а съществуващите все още териториални ограничавания за кръвопролитие на животните единствено в кланици ситуирани на територията на областите Бургас, Варна, Шумен и Ямбол основават спомагателни усложнения за кръвопролитие на ИБС и реализация на продуктите добити от тях.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР